Spelregels & info CMV-competitie


Spelregels CMV

Klik hier voor Spelregels CMV 2019-2021 Let wel op opmerkingen hieronder (Afwijkingen speelkern Alkmaar).

Voor een verkorte weergave van de regels klik op: Spelregelkaarten

 

> Afwijkingen in onze speelkern t.o.v. de officiële Nevobo-regels:

  • In onze speelkern is besloten om bij niveau 5 ook de bovenhandse opslag toe te staan. Het wordt niet veel gedaan, vaak alleen de 3e opslag. Deze regel maakt het voor  jongens aantrekkelijker.
  • Er worden geen leeftijdsgrenzen per niveau gehanteerd, volleybalcapaciteit is belangrijker.
  • We zullen bij N5 en N6 dezelfde (voorste) achterlijn te gebruiken wanneer we op badmintonvelden spelen. In speelkern Alkmaar is dat alleen in Noord-Scharwoude, Tuitjenhorn en Julianadorp van toepassing.

 

Bij niveau 4 is het de bedoeling dat op het moment dat de sporter de bal vangt, hij/zij de voeten laat staan zoals ze op dat moment staan. Vanuit die houding mag de bal in alle richtingen gegooid worden.

Het is de bedoeling dat de vanggooi-beweging één vloeiende beweging is. De bal wordt tussen de handen geklemd, in één beweging naar beneden geduwd en weer weggegooid (onderarmse vang-gooi) of de bal wordt tussen de handen geklemd en in één beweging via het voorhoofd weggestoten (vang-stootbeweging).

> Aantal sets

Niveau 1-4 speelt 1 set (tot de zoemer) Tenzij anders overeengekomen is de coach van het eerstgenoemde team de scheidsrechter. Niveau N5 en N6 speelt 2 sets (niet op het inspeeltoernooi!). De coaches leiden hierbij  ieder één set. Bij N5 is het aan te bevelen een neutrale teller te vragen om de bonuspunten ( 3x overspelen) goed te registeren. Voor alle duidelijkheid: een bonuspunt wordt geteld op het moment dat de rally in drieën is voltooid en de bal daarna bij de tegenstander in het veld komt of een speler raakt. Bij een dubbelfout blijven de bonuspunten tellen.

> Duur wedstrijd

Niveau 1-4. Zodra de zoemer gaat is de set afgelopen en begint de volgende set of wedstrijd. In dit geval kan de set gelijk eindigen. Dus graag op tijd klaar staan en snel van veld wisselen.

Niveau 5-6. Als er bij niveau 5 of 6 in een set 25 punten zijn gespeeld (en 2 punten verschil) binnen de tijd, dan is de set ook afgelopen, Dus wisselen na de 1e set of stoppen na de 2e set in plaats van doorgaan tot de zoemer.

 

Aanvullende informatie competitie 2019/2020

Nog niet beschikbaar